Owoce pigwowca, choć naturalnie bardzo kwaśne, są niezwykle aromatyczne i bogate w witaminę C, co czyni je idealnym dodatkiem do herbaty, soków czy deserów.
Wypróbuj każdy z naszych produktów z pigwowca, aby odkryć ich naturalny aromat i wyjątkowy smak! Oferujemy różnorodne przetwory, które doskonale wzbogacą Twoje codzienne posiłki o zdrowe i pyszne akcenty.

Pigwowiec a Pigwa różnice
Dlaczego to nie to samo?
Owoce Pigwowca
Powszechnie owoce pigwowca są często mylone z owocami pigwy. Rzeczywiście, różnią się one wielkością, smakiem i aromatem. Pigwa rośnie na krzewie lub wysokim drzewie pigwy pospolitej, dorastającym do 3-5 metrów wysokości. W maju na krzewach pigwy pojawiają się charakterystyczne, sporej wielkości bladoróżowe lub białe kwiaty. Następnie krzewy te lub drzewa rodzą duże, żółte owoce, kształtem przypominające gruszkę. W zależności od odmiany, owoce mogą być pokryte białym meszkiem lub go pozbawione. Owoce nie są tak twarde jak owoce pigwowca, są również zdecydowanie mniej aromatyczne i kwaśne. Roślina ta występuje praktycznie w całej Europie, a swoje korzenie ma w południowo-zachodniej Azji.

Czym jest pigwowiec?
Pigwowiec, podobnie jak pigwa pospolita, jest krzewem z rodziny różowatych, jednak osiąga zdecydowanie mniejsze rozmiary, dorastając od 2 do 3 metrów wysokości. Podobnie jak pigwa, ma swoje korzenie w Azji, jednak został tak rozpowszechniony, że roślinę można spotkać praktycznie na całym świecie. W wielu miejscach jest hodowany głównie jako roślina ozdobna, ze względu na jego obfite kwitnienie wiosną i urokliwe owoce jesienią. Kwiaty pigwowca przybierają kolory od biało-różowego, po pomarańczowy, aż do ciemnej czerwieni. Poza pigwowcem występują jeszcze dwie odmiany tego krzewu: pigwowiec chiński i pośredni. Na naszej plantacji posiadamy wielkoowocowe odmiany pigwowca. Krzew ten w powszechnie znanej odmianie rodzi niewielkie owoce o średnicy około 4 cm, przypominające małe żółte jabłuszka. Owoce są bardzo aromatyczne, a krzewy bardzo kolczaste.

Pigwa a pigwowiec – podstawowe różnice
Pigwa pospolita zwykle przypomina swoimi rozmiarami drzewo, natomiast pigwowiec jest znacznie niższym krzewem. Drzewa pigwy są pozbawione kolców, w przeciwieństwie do łodyg pigwowca, które pokryte są kolcami. Bardzo wyraźna różnica między tymi roślinami widoczna jest również w ich liściach: pigwa ma duże, owalne, ciemnozielone liście, podczas gdy pigwowiec charakteryzuje się małymi, skórzastymi, spiczastymi liśćmi o ciemnozielonym kolorze. Różnice te są również zauważalne podczas kwitnienia — drzewa pigwy zdobią duże, bladoróżowe lub białe kwiaty, natomiast krzewy pigwowca oferują znacznie drobniejsze, gęściej ułożone kwiaty w kolorach od jasnoróżowego, przez pomarańczowy, aż po intensywną czerwień czy nawet bordo. Podstawowa różnica między tymi roślinami leży jednak w owocach. Owoce pigwy są większe, mają kształt przypominający gruszkę, często są omszone, mniej aromatyczne i zdecydowanie miększe. Nie są one także tak bogate w składniki odżywcze jak owoce pigwowca, które stanowią prawdziwą bombę witaminową. Charakteryzują się one wyjątkową twardością, niepowtarzalnym aromatem oraz przepięknym, głęboko żółtym kolorem. Po pierwszym porównaniu tych dwóch owoców nie sposób ich już pomylić.

Jak odróżnić pigwę od pigwowca?
Owoce pigwowca nie są jadalne w formie surowej, natomiast owoce pigwy już tak. Pigwa jest dużo trudniejsza do przechowywania, szybko gnije i jest wrażliwa na przemarzanie. Natomiast pigwowiec to owoc bardzo trwały, łatwy do długiego przechowywania, jest bowiem wytrzymały na niskie temperatury i trudne warunki. Ich uprawa nie wymaga stosowania oprysków chemicznych. Zarówno owoce pigwowca, jak i owoce pigwy są bardzo zdrowe i bogate w składniki mineralne, jednak w rankingu tym zdecydowanie króluje pigwowiec. Pigwa regeneruje wątrobe, dobrze wpływa na układ pokarmowy, zwiększa odporność, pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy. Pomaga także w łagodzeniu stanów zapalnych skóry i spojówek, jego nasiona mają działania lekko przeczyszczające, wspomagają apetyt, pobudzają wytwarzanie soków trawiennych. Owoce pigwowca mają silne działanie antyoksydacyjne, mają właściwości przeciwbólowe, przecwibakteryjne, przeciwzapalne, wspomagające układ oddechowy. Stanowią one źródło skladników mineralnycj takich jak: sód, magnez, cynk, miedź, żelazo, fosfor oraz molibden. W jego nasionach znajduje się olej zawierający kwas linolowy, palmitynowy i oleinowy.
Jesteśmy dumni z naszej plantacji i z ogromnym zaangażowaniem dbamy o każdy jej aspekt. Dzięki naszej pracy i pasji możemy dostarczać najwyższej jakości produkty, które nie tylko cieszą podniebienie, ale również wspierają zdrowie naszych klientów.

Właściwości i zastosowanie owoców pigwowca
Owoce pigwowca mają zastosowanie w różnych dziedzinach. Przede wszystkim, ze względu na bardzo dużą zawartość witamin i składników mineralnych, stosowane są jako naturalny preparat na wzmocnienie odporności i walkę z wirusami. W okresie jesienno-zimowym warto wspomagać się pysznym syropem czy nalewką z pigwowca. Sok z tego owocu stanowi świetny zamiennik soku z cytryny, gdyż jest bardzo kwaśny, a dodatkowo posiada kilkukrotnie większą wartość witaminy C. Cytryna nie jest owocem naturalnie występującym w naszym klimacie, więc owoce pigwowca są zdecydowanie zdrowsze, gdyż nie wymagają stosowania oprysków. Ponadto z owoców pigwowca można uzyskać aromatyczny susz do herbaty czy owoce kandyzowane, stanowiące wartościową, pyszną, zdrową przekąskę. Owoc ten jest również doskonałym dodatkiem do konfitur czy pachnących, kwaśnych lodów. Pigwolada przebija smakiem klasyczną lemoniadę.

Podsumowanie
Owoce pigwowca mają zastosowanie w różnych dziedzinach. Przede wszystkim, ze względu na bardzo dużą zawartość witamin i składników mineralnych, stosowane są jako naturalny preparat na wzmocnienie odporności i walkę z wirusami. W okresie jesienno-zimowym warto wspomagać się pysznym syropem czy nalewką z pigwowca. Sok z tego owocu stanowi świetny zamiennik soku z cytryny, gdyż jest bardzo kwaśny, a dodatkowo posiada kilkukrotnie większą wartość witaminy C. Cytryna nie jest owocem naturalnie występującym w naszym klimacie, więc owoce pigwowca są zdecydowanie zdrowsze, gdyż nie wymagają stosowania oprysków. Ponadto z owoców pigwowca można uzyskać aromatyczny susz do herbaty czy owoce kandyzowane, stanowiące wartościową, pyszną, zdrową przekąskę. Owoc ten jest również doskonałym dodatkiem do konfitur czy pachnących, kwaśnych lodów. Pigwolada przebija smakiem klasyczną lemoniadę.
